Yoga

Kurmasana | Schildpad

Yoga staat voor ‘verbinden’.  In de oefeningen (asana’s) worden lichaam en geest met elkaar verbonden. De brug tussen lichaam en geest is de adem. Ademoefeningen (pranayama’s) zijn dan ook een essentieel onderdeel van de yoga lessen.

Via de ingang van het lichaam en in het gewaar zijn van onszelf tijdens de oefeningen, maken we contact met de geest. Zo is yoga een persoonlijk ontwikkelings- en bewustwordingsproces dat ons helpt in ons dagelijks leven.

GroeiKracht Yoga en Begeleiding combineert Yoga met Counselen en Coachen. Bij individuele begeleiding kan worden gewerkt met persoonlijke thema’s en doelstellingen. Ook leren we ons bewust te zijn van het Hier en Nu.

Aandacht hebben voor het huidige moment, met acceptatie voor wat is, vermindert storende gedachten en geeft ruimte aan onze geest. Hieruit kan een steeds dieper inzicht ontstaan over het zelf en de wereld: Zien door Yoga. Het doen van yoga oefeningen, het leren gewaar te zijn en ontspannings- en ademoefeningen zijn wegen naar zelf ervaring, zelf bewustwording en groei. 


–  Soms gaat vooruitgang traag, net als bij een schildpad. Maar er is altijd beweging, en beweging is ontwikkeling, in welk tempo dan ook. Het op weg zijn, de weg zien – aandachtig voor wat is, telkens weer in dit moment, met verwondering – is een vorm van leven, van bewegen en van zijn, waarbij het begrip snelheid of traagheid geen relevantie heeft, omdat het is wat het Is. Niet meer en niet minder. Zo zijn we elk moment in wording en lijkt het Nu ongrijpbaar. Toch is dat moment van open aandacht en diepste contemplatie het moment waarop beweging en stilstand in onszelf samen kunnen komen.
O.a. Yoga biedt een pad daarnaartoe en de mogelijkheid van de beleving van zo’n moment.
GroeiKracht Yoga en Begeleiding –